torsdag 30. juni 2011

Blomster i maten

Salat og grillmat står på menyen hyppigere enn tidligere - sommeren er i anmarsj. Stemorsblomstene på veggen har forlengst slått ut i full blomst og klatreplantene begynner sakte men sikkert å danne den myke rammen rundt huset.
Enkelte blomstertyper (som stemorsblomsten) kan fint brukes i matlaging. Noen smaker fantatisk - noen gir et godt fargeinnslag i salaten. Hva med å karamellisere dem og dandere sommerdesserten?
I går på jentekveld stod det høvlet margarin med lilla stemorsblomster på bordet. Nydelig!


Følgende blomster kan brukes i mat i usprøytet form:


  • Fioler
  • Stemorsblomster
  • Ringblomst
  • Nellik
  • Tusenfryd
  • Blomster fra eple, pære, kirsebær og plommetrær
  • Dahlia (georginer)
  • Gladiolus
  • Agurkurt 
  • Jordbær
  • Kløver
  • Kornblomst
  • Lavendel
  • Blomkarse
  • Rose
  • Stokkrose
  • Tagetes
  • Blomster fra krydderurter

søndag 26. juni 2011

Omregningstabell

En har en tendens til å oppdage at kjøkkenvekten er tom for batteri akkurat når en trenger den mest. Oppskriften står i gram, men hva tilsvarer det i dl eller l? De ulike bakeingrediensene har forskjellig massetetthet - altså ulik vekt i samme mengde.
Selv om du mangler målebeger eller kjøkkenvekt har du fremdeles mulighet til å lage favorittkaken din -
alt du trenger er en omregningstabell.

lørdag 25. juni 2011

Brette serviett: Rose

Da jeg var yngre husker jeg at min mor brettet roseservietter. Jeg hadde allerede lært å lage spå i barnehagen, så det var en enkel sak å lage min første rose selv. Det er merkelig det der - servietter i dag skal gjerne brettes stilrent og enkelt. Allikevel er det mer "hjemmekoselig" og noe nostalgi ved å brette serviettene på gammeldags måte. Når en bretter roser, eller gjerne vannliljer som de også blir kalt, kan du gjerne bruke servietter med farge på begge sidene. Du kan også bruke to ulike servietter sammen.

Den brettes slik:

Åpne opp servietten og brett de fire hjørnene inn mot midten. Gjenta dette 2 ganger til. Deretter snur du servietten og bretter hjørnene inn mot midten. Hold fast i brettekantene i midten mens du nå løfter frem klaffene fra undersiden. Pass på at du ikke drar dem helt ut, men "knekker" dem oppover på fremsiden. Gjenta dette rundt hele og fortsett til det ikke er flere å dra fram. Ferdig!







 

fredag 24. juni 2011

Krutonger med urter

Ute på terrassen har eldstejenta fått en egen krukke som hun vanner rett som det er. Hun har fått ansvaret for å passe på urtene - de herlige ingrediensene som definerer spissen på de fleste retter jeg vet om. Om det være seg basilikum på pizzaen, dill på rekesmørbrød eller timian på ovnsbakte poteter - det gjør det lille ekstra.
Finn frem en krukke, gammel vase, trekasse - og plant ut urtene. De aller fleste urtene kan du få kjøpt på både hagesenter som frø/planter og i matvarebutikker.  De krever ikke mye plass og er lettstelt for barna.
Lite kan måle seg med en stolt liten prinsesse som kommer inn med nyklippet gressløk til søndagsomeletten.

Urtekrutonger:

Rester av gammelt lyst brød
Solsikkeolje eller rapsolje
salt
hvitløk
urter (eks. oregano, timian, estragon, basilikum, persille - bruk en type eller kombiner flere)

Bland krydder og urter i en bolle sammen med oljen. Kutt opp passe små brødbiter og dypp dem i bollen til de er gjennomtrukket.
Legg dem på bakepapir og stek dem i ca. 10 min (avhengig av størrelse) på 225 grader i ovnen til de er gyldne og sprø.

torsdag 23. juni 2011

Nuppete klær

Hvem har vel ikke gått til innkjøp av en ny fin genser for så å oppdage at den er nuppete og fæl allerede etter første vask? Er det klærne, vaskemaskinen, vaskemiddelet, ja, måten det vaskes på feil? Både ja og nei. Med enkle tips kan du både forebygge og fjerne nupper fra garderoben din.

  • Skill mellom syntetiske og naturlige fiber. De syntetiske klærne kan avgi kortere fiber som vikler seg inn i de naturlige som lager opphopninger på klærne - godt kjent som nupper. 
  • Kvaliteten på fibrene er også varierende. Klær av bedre kvalitet bruker gjerne lange fiber eller en god kombinasjon som gjør at det nupper generelt mindre.
Skulle allikevel nuppene dukke opp kan de fjernes på tre greie måter:

  •  Barberhøvel - bruk et nytt blad og kutt dem bort forsiktig.
  •  Nuppemaskin - kjøpes på de fleste elbutikker og nettbutikker (fri frakt ut juni på euronics).
  • Pimpstein - fungerer like bra til nupper som hard og sprukken hud, fås kjøpt på flere apotek, helsekostbutikker og nett.

onsdag 22. juni 2011

Den husmorvennlige vannkokeren

 

Om komfyren fungerer og en i tillegg har induksjonstopp - hva skal en egentlig med en vannkoker da? Det samme lurte jeg på..helt til vi fikk denne vannkokeren. Philips HD4685, det er bare å merke seg navnet.

Denne vannkokeren kan stilles inn på 4 ulike grader: 40, 60, 80 og 100 grader. Med andre ord er den perfekt til:

  • å koke opp vann til MME på 10 sekunder (Er ungen i tillegg under 6 mndr er det bare å sette den 100grader på morgenen så har du sterilt godt vann som kan varmes opp på ny til 40 grader senere)  
  • Til barnegrøt - varmes til 60 grader, perfekt temperert utblandet med grøtpulver.
  • Til gjærbakst med lunken vann.
  • Pulverkaffe og te
Den koster noe mer enn den kjipeste vannkokeren på markedet, men her får du virkelig igjen for den ekstra hundrelappen det koster. Du kan også kjøpe den på nett .

tirsdag 21. juni 2011

Issjokolade

Rundt juletider dukker dem opp. Røde, gule, grønne og blå konfektformer i en gjennomsiktig plastikksylinder. Svenskene har skjønt det, de selger dem hele året. Issjokolade - sjokoladen som begynner å smelte idèt den legges på tungen. Denne oppskriften har fulgt meg i lang tid - oppskrift nr.2 i den håndskrevne kokeboken min fra tidlig 90-tallet. En av mine desiderte favoritter!

ca.36 stk

200g mørk eller lys sjokolade
150g kokosfett

Smelt sjokoladen i kokosfett over vannbad. Når det har smeltet, heller du det over i små konfektformer og lar den stivne.

Formene kan kjøpes i flere velassoterte daglivarebutikker som ICA Maxi og Meny, samt "samlebutikker" som PyttiPanne. Alternativt kan en bruke lysholderformer en finner i servietthyllen, disse er noe større i formen.

(Dette er forsovet også en fin oppskrift til de av dere som går på lavkarbodietter og lignende om dere bruker over 70% sjokolade i oppskriften)

mandag 20. juni 2011

Perlestrikk

Kan du strikke rett og vrangt? Har du prøvd deg på perlestrikk? Perlestrikk er en veldig fin variant som skaper tekstur og mønster i strikket. Denne strikkemetoden er fin til til luer, detaljer på skjerf, ermekanter og andre steder det passer seg. Strikker du ensfargede plagg er dette en fin måte å legge til en esteisk fin detalj på plagget som gir det lille ekstra.

Har du ikke prøvd deg på dette før, så gjøres det på følgende måte: strikk annenhver rett og vrang. Snu strikketøyet og strikk motsatt masker av det du har strikket på forrige pinne.

I går strikket jeg ferdig en tøyveske i tykt kremfarget garn. Den har en liten ekstralomme på innsiden av klaffen med trykknapp og en rosafarget glassknapp med 6 glasskrystaller til hovedrommet. Knappen skaper en fin kontrast til de grove maskene. Neste gang jeg er på Stoff og Stil i Kristiansand skal jeg kjøpe med litt fôrstoff for å gjøre den helt ferdig.

søndag 19. juni 2011

Male huset i sommer?

Om en eier et trehus som de fleste eneboligeiere her i Norge, skal det godt gjøres å komme seg unna husmalingen. Heldigvis holder det å gjøre dette ca. hvert 10.år, men allikevel - det kan fort bli en kostbar post å begi seg ut på om du ikke følger med på tilbudene. Det finnes mange ulike typer maling - alt etter hvilket behov en har og hvilke krav en stiller til malingen.

Vi har malt huset vårt med Optimal fra Jotun. Denne er den matteste i fargen. Siden vi har malt huset vårt med eggehvit farge føltes det naturlig å velge mest mulig matthet, slik at fargen og trestrukturen kom til sin rett på huset. For mye gjenskinn gjør heller ikke godt i øynene når sola endelig titter gjennom skyene. I tillegg er denne malingen vannbasert, så med andre ord tørker denne malingen på noen få timer og malekostene kan vaskes med vann.

Totalt måtte vi kjøpe 10 bokser maling - vi kom over et godt tilbud før påske, men endte opp med å kjøpe bare 5 spann da vi ikke visste hvor mye vi trengte. Så tipset her er å høre med betjeningen om de selger uåpnede bokser med maling som kan etterfylles i riktig farge på et senere tidspunkt. Når du så har fått brukt malingen du trenger kan du returnere de uåpnede boksene. Vær som sagt obs på at det ikke er alle som fører denne kundeservicen, så sjekk at det lar seg gjøre.

Skal du kjøpe Jotun Optimal er gjennomsnittlig pris ligger på ca. 1300 pr. spann, men tilbud på både Obs bygg og Montèr kan være ned i 899 på dagstilbud.

lørdag 18. juni 2011

Blomster på terrassen

Når våren gjør sitt inntog og gradestokken stiger er det lite som er mer befriende enn å kunne ta i bruk utearealet på terrassen. Pyntet opp med blomster i krukker og veggholdere skaper det en fin ramme for utekosen. Solanum, eller også på godt norsk - Potetblomsten, er en fin plante å ha på terrassen. Den trives godt i krukker og gir et fint fargeinnslag om den vannes og gjødsles. Plukker du i tillegg bort gamle blomster vil det gjøre at den blomstrer mer og over lengre tid. Den er allikevel ømfintlig for temperaturforskjeller, så finn en passende plass til den og la den stå. Om vinteren kan du plassere den i et lyst, kjølig rom så er den klar til ny sesong neste år også.

fredag 17. juni 2011

Mens vi venter..

Planter og blomster som alt annet, har sine perioder hvor dem tar en aldri så liten pause fra hverdagen. Blomsterprakten glimter med sitt fravær - men hva gjør vel det når en har kreative barnehender i hus? Gi barna (eller deg selv!) litt papir, saks, grillpinne, lim, glitter, perler, nål og tråd - så skal du se at du ikke trenger å "sette bort" planten i påvente om at den skal slå ut i full blomst igjen.

torsdag 16. juni 2011

Armbånd på armbånd

Om det er ved symaskinen, med strikkepinnene eller bare hendene - av og til kommer en inn i en fase av ukjent varighet hvor en gjerne får dilla på å lage noen få spesielle ting. Jeg har fått dilla på armbånd. Rett og slett - det er like greit som strikketøy. Sette seg foran TV'en med et deilig pledd, oppå den flyttbare PCholderen..PCbord med pute kan bl.a kjøpes på IKEA om du ikke har en allerede.

onsdag 15. juni 2011

Overblikk på nettet

Hvor mange ulike nettsider har en vel ikke lagt til vane å titte innom hver dag, lese og bruke? Kunne du tenke deg å bruke en side som hadde vist deg alle på en gang? Da er Netvibes noe for deg! Om det er vg, blogger, facebook..ja, alle sider du ønsker kan legges til og gir deg et godt overblikk på det du liker å følge med på.

tirsdag 14. juni 2011

Perlehav

Små, pastellfargede perler satt sammen for å skape et fint smykke til håndleddet. Det er fascinerende hvor mange valg en tar for å skape et uttrykk - valg i farge, glans, fasong og  størrelse. Rot satt i system - noe av det kjekkeste som finnes om jeg får bestemme.

Jeg synes det er spennende når smykkene blir til etterhvert som jeg lager dem. Det er sjelden jeg lager to like.

Som nevnt tidligere i et innlegg, så lager jeg stort sett ting som er beregnet til barna mine eller i min omgangskrets. Jeg har dog kommet frem til at det er på tide å komme litt ut av "skapet" med håndarbeidet mitt, så jeg legger opp til å lage endel fremover for salg nærmere høsten - min første stand på messe. Jeg har alltid drømt om å ha en liten håndarbeidsbutikk og en kommer langt med å starte i det små. Jeg har lagt til en fane i toppen merket nettbutikk - denne vil bli jobbet med etterhvert, men foreløpig finnes kontaktinformasjon her.

mandag 13. juni 2011

Beddy Bear

De fleste barn har vel stort sett en bamse og to i senga når de legger seg. Enten det er den uvurderlige favorittbamsen eller en fra lekekassa, så er det deilig å holde rundt noe mens de sover. Minstejenta fikk en bamse av den ene tanten sin her for en tid tilbake - noe tyngre enn vanlig. Bamsen var nemlig fylt med hele hvetekorn. Beddy Bear fungerer på samme måte som varmeputene - inn i mikroen i 1,5 minutt og du har en bamse som holder seg lun og varm i 2-3 timer etterpå.

Minstejenta likte den fra dag èn. Da var hun 4 måneder gammel. Jeg søkte litt på nett og fant ut at bamsene kan handles her - der kjøpte jeg to til, en til eldstejenta og en til søskenbarnet. De finnes i 4 ulike varianter: Hund, Sau, Bjørn og klassisk bjørn. Veldig populært!

Og har du eller noen du kjenner en tendens til å ha kalde ben eller kalde gulv, kan nok noen av disse være til hjelp.

søndag 12. juni 2011

Hjelmlue

Jeg nevnte i et innlegg tidligere at jeg holdt på med en restelue - vel, dette ble altså resultatet. Oppskriften på hjelmluen finner du her. Jeg har brukt to perler i knytesnorene..alltid artig med litt forandring.

Ellers ønsker jeg dere alle en fortsatt fin pinsehelg!